T-shirt sakti yang mampu selamatkan dunia


Dunia semakin sepi, kejahatan semakin berleluasa. Sebahagian manusia sibuk bermain facebook dan sebahagian lagi sibuk bermain twitter. Tidak semena-mena, muncul sebuah video ajaib yang menyentap perasaan seluruh warga alam siber. Dalam sekelip mata sahaja, cita-cita mat dan minah siber berubah untuk bersama-sama menyelamatkan dunia. Video berjudul #STOPKONY memang mengkagumkan. Apatah lagi dengan lakonan-lakonan mantap dan … Teruskan membaca

Khasiat-khasiat Kebebasan Akademik


  Pertama, kebebasan akademik yang diperjuangkan mahasiswa yang huru hara kebelakangan ini tak ada kaitan dengan kes sensasi  mahasiswa 17A di oversea. Dan kedua, perbincangan tentang kebebasan akademik sebenarnya tak ada kaitan pun dengan punkrock kerana secara tradisionalnya punk lebih suka membenci sekolah. Tapi melihat aksi gerombolan mahasiswa ni,  nampaknya mereka  jauh lebih chaos dari … Teruskan membaca

Milisi Kecoa


Lama tak update blog … Lebih kesal lagi kalau jenguk kepada entri2 yang lepas, semakin tandus dengan cerita tentang punk, terus-terusan mengkhayal dengan politik lokal semasa atau puisi2 hedonis yang tak menyangkut. Nah, rasanya yang tinggal jadi punk hanyalah separuh dari nama blog ini. (kerana yang separuh lagi itu adalah nama aku sendiri ) Seperti … Teruskan membaca

kanak-kanak bertuisyen gospel


Dah terpampang depan pintu, tulis ‘ CHRIST IS LORD’, tengok pun dah tau itu tempat tuisyen gospel, yang pergi hantar anak dia belajar ke situ buat ape? lepas tu sibuk marah orang tu nak murtadkan anak dia… Sepatutnya salahkan mak bapak pasal tak peka tak paham betul Lepas tu ahli politik pulak buat modal pancing … Teruskan membaca

korban politik panik


Aku memang bosan nak tulis pasal politik. Tapi aku rasa banyak sangat pembodohan yang perlu dijernihkan. Sebagai pemerhati yang tak menyokong mana-mana pihak, aku rasa suasana politik malaysia langsung tak matang. Terutama pasal 6 orang tahanan politik PSM atas alasan baju berimej Che Guevara. Kalau mereka memang komunis, maka aku sendiri pun hari-hari akan berkempen … Teruskan membaca

LETHOLOGIKA 2.0


Tentang kepercayaan-kepercayaan bodoh dan melarat Ternyata mereka masih menyangka guruh adalah petanda kiamat, tak lebih buruk dari teori kemurkaan dewa Zeus yang tercela atau tersangka ledakan granat yang terlepas jatuh dari tangan para malaikat Dan kita yang masih berpijak di muka bumi tetap mencongak rahsia di balik langit dari akal yang separuh adalah fantasi dan … Teruskan membaca

  • Temerloh punkrocker

    images
  • Menembus tembok silam Adios