Sajak Petani Untuk Anarki


“Bukalah mata tuan dan lihatlah. Di tempat petani meluku tanah yang keras. Di tempat pembuat jalan meratakan batu. Di situlah Tuhan. Bersama mereka Tuhan berpanas dan berhujan. Turunlah ke tanah berdebu itu, seperti Dia. Bangkitlah dari samadi. Hentikan meronce bunga dan membakar setanggi. Meski pakaian tuan lusuh dan kotor. Cari Dia dalam bekerja, dengan keringat di kening tuan.”

Rabindranath Tagore, pujangga besar India

 

  ➡  spanishMenarik sajak ni, Tuhan pun bekerja, bukan setakat berdoa dan membakar setanggi. 

Advertisements
Comments
11 Responses to “Sajak Petani Untuk Anarki”
  1. yan says:

    mantap kang,,,aku minta izin buat tautan d fb key…. “Yan Tsk”

  2. adiospunk says:

    tgh bace, rilek dulu.. tengah pening hafal nama watak2 russia ni

  3. Dude says:

    urmm..
    xpe… bg pinjam the idiot bleh?

  4. adiospunk says:

    sophie`s world pun aku belum start bace lagi.

    skarang still dengan the idiot, pastu Abu samah mat kassim , lepas tu baru giliran si sophie

    nanti kalau ada free, aku kasi,

  5. Dude says:

    bak kasi pinjam buku sophie’s world.
    aku nak jadi gila…

  6. lady_dyll says:

    weh..
    mencarut. masuk api neraka nt..
    hehe.. ooops, maafin gue mas adi..

  7. matjai says:

    Emangnya gue jai guru deva om.

    palat aok fakyew!

  8. Dude says:

    aok kan agnostik?
    percaya pada sains je…

  9. fakyew says:

    ooo memang sesuai untuk matjai

  10. adiospunk says:

    Rabindranath Tagore ni cerita pasal ketekunan tuhan hindu ni aku rase

  11. matjai says:

    Fuh. Menusuk jiwa sanubari aku.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

  • Temerloh punkrocker

    images
  • Menembus tembok silam Adios

%d bloggers like this: