marjinal dan taring babi


Lirik lagu Marjinal

 

  • Marjinal -Negri Ngeri
  • Marjinal – Marsinah
  • Marjinal – Luka Kita
  • Marjinal – boikot
  • Marjinal – Banyak dari Teman-temanku
  • Marjinal – Di Rumah-rumah Sakit
  • Marjinal – Masberto
  • Marjinal – Yang Penting Ku Suka
  • Marjinal – Negara Dunia Ke-3
  • Marjinal – Cinta Pembodohan
  •  

    Di kalangan musik underground beraliran punk , aku meletakkan Marjinal bertaraf super group. Malah untuk sebuah band underground dari dunia ketiga , mereka hampir sempurna diambilkira dari segi permainan musik , idea dan aktiviti mereka yang kembali membuatkan aku percaya terhadap ideologi radikal kiri bergelar anarkisme.

    Berpengkalan di Indonesia. Mereka telah mengalami evolusi dari nama Anti-abri dan kemudian Anti-Military sebelum menjadi Marjinal . Seperti juga peredaran nama-nama yang telah mereka pilih yang bersifat radikal itu , Marjinal masih kekal radikal . Cuma saja lebih beranjak dewasa dari stail musik hingga ke ideologi.

    Apakah kelainan dalam musiknya Marjinal?

    Sesiapa yang memahami punk akan terus mengatakan musik mereka itu Punk yang segar tapi di asimilasi petikan gitar berbau elemen rock zaman 80an serta lagu-lagu mereka yang sing-along itu sendiri sangat catchy sekali untuk terus diputar berkali-kali.

    Lirik lagu marjinal rata-ratanya berbahasa indonesia . Jelas perjuangan mereka mahu meliberasikan bangsa mereka. Jadi mengapa perlu menyanyikan lagu berbahasa inggeris seperti band-band Asia lain ? bukankah bangsa europe sudah cukup banyak lagu pembebasan dalam bahasa ibunda mereka sendiri ? mengapa harus ditambah oleh kita yang sehari-hari berbahasa lokal?

    Bukan sahaja lirik lagu mereka itu berbahasa indnesia , malahan isu-isu yang dibawa juga sangat mudah difahami. Dan sesekali bersifat komedi dan kala lain nya berterus terang. Terdapat variasi dalam penulisan mereka yang kreatif .

    Dan perjuangan komunitas mereka secara kolektif yang dinamakan Taring Babi juga sangat bersosialisasi bersama masyarakat.

    lihat saja video mereka …. Marjinal dan Taring Babi.

    MARJINAL EPISODE SATU

    MARJINAL EPISODE DUA

    MARJINAL EPISODE TIGA

    MARJINAL FINALE EPISODE

    Cam sial dua hari habis masa potong video dan upload ke youtube . Walaupun ade bonus track mereka berbuat kerja bakti yang aku tak upload sedangkan multiply dan esnips cuma hanya benarkan saiz fail kecil saja untuk di upload .Dan stage 6 dah tak lagi beroperasi. shite

    Comments
    19 Responses to “marjinal dan taring babi”
    1. marjinal OK OK OK OK…….?

    2. Yojji soekapty. berkata:

      Hellllow marjinal apa kbarx ni,ni sma yojji flores,bru kk mike gmna kbarx nie……?

      Happi marjinal,marjinal best of the best,tngkatkan musik brisik…..

    3. OIIM DHEKIEL berkata:

      MARJINAL SELALU DI HATI

    4. YUDI berkata:

      TERNYATA SUMPAH DAN JANJI SERTA KATA KATA HANYALAH BASA BASI KAU HIANATI NEGRI INI ATAS NAMA PROFESI DIRUMAH RUMAH SAKIT BRENGSEK

    5. LUKI berkata:

      marjinal tak kenal menyerah terus maju DAN LAWAN SEMUA PENGGANGGU LETS GO….!!!!!!

    6. moch nuh berkata:

      kobarkan aksi kreasimu berikan yang terbaik untuk para pendukungmu….

    7. mujahidallah berkata:

      Salut Buat Taring Babi…Teruslah Bekarya…😉

    8. Bow_Ramones berkata:

      kata siapa PUNK GAK BOLEH MASUK TV,,,,!!!!!!!!!!!!

    9. bow_ramones berkata:

      Kata siapa anak PUNK GAK BOLEH MASUK TV,,,!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    10. njemamuz berkata:

      oi…. oi….. oi…………

    11. rivan [bandung] berkata:

      . maju teruz marjinal .

    12. nina berkata:

      Sampei la masenye band punk rok semantan nyanyi lirik nahu bahasa sendiri. Asyik nyanyi lagu omputeh jer.

    13. Alex Pujiyanto.ST berkata:

      Keren deh buat Marjinal….

      idealisme ternyata masih bisa diyakini,

      salut…buat majinal.terus Berkarya

    14. Alfredo berkata:

      Marjinal…. Teruzkn meneriakkn suara hati kaum tertindaz

    15. gafur berkata:

      hi…jrot…pah kabar nih…???
      Ghopur disini kngen MARJINAL yg slalu membela negara INDONESIA TARING BABI…NEGRI KITO..hehehhe…becanda bro…!!!
      kapan main ke SANGGAR AKAR…DESA PUTERA tmpat ku dulu…??? maen ke JKB donkz…JARINGAN KERJA BUDAYA…hehehehe….^_^…
      sukses yah met happy bwat Filay / Mike …boby oi..oi….Romi jahat Ableh. Dody DISLIKE…SLM bwat anak setu babakan ok g udah 5 taon kagak kesana lg nih..!!!??? BY….BY….BY…EEE

    16. MARJINAL AJIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIBBBBBBBBBBBHHT

    17. fakyew berkata:

      yaa mari koi mengomen. hari ni koi tok dapat lalu pow rokok aok. sial lah.

    Tinggalkan Jawapan

    Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

    WordPress.com Logo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

    Twitter picture

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

    Facebook photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

    Google+ photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

    Connecting to %s

    • Temerloh punkrocker

      images
    • Menembus tembok silam Adios

    %d bloggers like this: